Látogatók

36847
Today18
Yesterday33
This_Week151
This_Month461
All_Days36847

DSI - bányászat az űrben

10 ezer regisztrált földközeli kisbolygó, tele értékes fémekkel, vízzel és más fontos anyaggal: a Deep Space Industries (DSI) mindezt elérhetővé kívánja tenni a 2020-as évekre.

A DSI 2015-re tervezi az első, mindössze 25 kg-os miniatűr műholdak indítását. Elsődleges feladatuk a felderítés lesz: információt szerezni a kevéssé ismert, kisebb méretű kisbolygókról, amelyek alkalmasak lehetnek a bányászatra. A cég az űrben történő alkatrészgyártásra a rendkívül ígéretes 3D nyomtatókat használná. A DSI többek között vállalná a megfelelő utántöltő interfésszel ellátott kommunikációs műholdak üzemanyagutánpótlását és részt venne a NASA által tervezett emberes Mars-programban is.

A céget sok kritika éri, annak ellenére, hogy olyan befolyásos befektetők állnak mögötte, mint Larry Page, a Google egyik alapító-tulajdonosa és Eric Schmidt a Google volt vezérigazgatója és az Apple igazgatótanácsának volt tagja. A megvalósíthatóság többek között azért kérdéses, mert nem tisztázottak az űreszközök elkészítésének, felbocsátásának, a bányászatnak és a kitermelt anyagok szállításának költségei, és bizonytalan a kitermelt anyagok felvevőpiaca.