Látogatók

36847
Today18
Yesterday33
This_Week151
This_Month461
All_Days36847

Robert Zubrin a Mars One mellett

A Mars One október 10-én bejelentette, hogy Robert Zubrin - az emberes marsutazás egyik legnevesebb szakértője és támogatója - csatlakozott a tanácsadó testületéhez.

Robert Zubrin csatlakozása fontos mérföldkövet jelenthet a Mars One holland nonprofit szervezet történetében, amely, mint korábbi cikkünkben írtuk, azt tervezi, hogy 2023-ra embereket telepít a Marsra, és ennek keretében több mint 165 ezer önként jelentkező potenciális űrhajóst regisztráltak. Ezzel 25-re nőtt a projektet szakértelmükkel és nevükkel támogató elismert személyiségek köre.

Robert Zubrin, forrás: The Mars Society

Zubrin a Mars Society társalapító tagja és elnöke, a Pioneer Astronautics cég vezetője, űrrepülési és nukleáris mérnök, számos emberes marsutazással foglalkozó könyv és több mint 220 tanulmány szerzője. Ezenkívül több rakétameghajtással és űrkutatással kapcsolatos koncepció atyja, mint a Mars Direct nevet viselő tanulmány, amely a helyi erőforrásokat használva, a Mars légköréből tervezi előállítani az űrhajósok hazaszállításához szükséges rakétahajtóanyagot, és amelyet a NASA is beépített tosszú távú terveibe.

Zubrin előadása egy konferencián

A Mars One számos kritikát kapott nagyratörő és sokak által megvalósíthatatlannak vagy éppen etikátlannak tartott tervei miatt, és ezért mindent megtesz, hogy minnél több nagy tekintélyű embert állítson maga mellé. A projekt sikeressége tulajdonképpen ezen múlik, hiszen elsősorban pénz kérdése. Bas Lansdorp alapító tag szerint mintegy 6 milliárd dollárra lesz szükség a megvalósításhoz. A tőkegyűjtésnek pedig a hitelesség az egyik alapja. Zubrin csatlakozása egy rendkívül fontos és bíztató lépés, amely talán szoros együttműködést tesz lehetővé a Mars Society és a Mars One között.

Kapcsolódó cikkek: