Látogatók

36847
Today18
Yesterday33
This_Week151
This_Month461
All_Days36847

Visszatértek az Űrállomásról

Christopher Cassidy, a NASA űrhajósa, Alexander Misurkin és Pavel Vinogradov, orosz űrhajósok szeptember 11-én visszatértek a Földre.

Az űrhajósok 166 napot töltöttek a Nemzetközi Űrállomáson, miután márciusban Bajkonurból startoltak egy Szojuz űrhajóval, amit a NASA élőben közvetített. Végignézhettük, amit az űrhajósokat papi áldásban részesítik, a fertőzések elkerülése végett egy zárt helyiségben felöltöztetik, majd egy üvegfalon keresztül még utoljára elköszönnek a családtagoktól. Azonban, mielőtt beszálltak volna az űrhajóba, kezet fogtak a felsorakozott, védőruhát nem viselő emberekkel. Ennyit az elővigyázatosságról...

 

A 35/36-os expedíció indulása Bajkonurból

 

Májusban újabb 3 taggal bővült a legénység, köztük Luca Parmitano-val, az első olasszal, aki űrsétán vehetett részt. Igaz, a séta nem tartott sokáig, mert körülbelül másfél óra munka után a Parmitano űrruhájába hűtőfolyadék szivárgott. A közelítőleg egy liternyi víz a sisakban gyűlt össze, és belement az űrhajós fülébe, orrába, megnehezítve ezzel a légzését, ezért azonnal meg kellett szakítani az eredetileg 6 órásra tervezett űrsétát.

 

Luca Parmitano űrsétáját megszakítják a szivárgás miatt