Látogatók

36847
Today18
Yesterday33
This_Week151
This_Month461
All_Days36847

350 méteren a Grasshopper

350 méter magasra emelkedett, majd sikeresen landolt a SpaceX cég által fejlesztett Grasshopper (Szöcske) nevű, függőleges helyzetben fel- és leszállni is képes rakéta, amelyet demonstrációs és tesztelési célra építettek.

A Grasshopper a világ első teljesen újrahasznosítható rakétája. A technológia a tervek szerint részét képezi majd a Falcon 9 and Falcon Heavy - szintén a Space Exploration Technologies (SpaceX) által fejlesztett - új generációs rakétarendszereknek, amelyek újrahasznosítható első fokozatát ezzel a módszerrel szállítják majd a földre.

A Grasshopper eléri a 350 méteres magasságot és visszaszáll.

A Grasshopper a Merlin rakétahajtóművet használja, amelynek a tolóerő/tömeg aránya eléri a 150-et, ez a valaha elért legjobb érték. A Merlin megbízhatóságát mutatja, hogy háromszoros rendundanciával ellátott vezérlőrendszerrel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy ha kettő meghibásodik, akkor is működőképes marad a hajtómű. A Falcon 9 az első olyan rakéta, amely 2 hajtómű meghibásodása esetén is képes a küldetés végrehajtására.

A Falcon 9 rakéta

A SpaceX egyik fő megrendelője a NASA, a Falcon 9 rakétával indított szintén újrahasználható Dragon űrhajó már rendszeresen szállít terhet a Nemzetközi Űrállomásra, és hamarosan emberek is utazhatnak a fedélzetén. A Falcon Heavy képes lesz nagyobb terhek szállítására és hosszabb, bolygóközi missziók kiszolgálására.

A Dragon űrhajó