Látogatók

36847
Today18
Yesterday33
This_Week151
This_Month461
All_Days36847

1058 kiválasztott

A Mars One bejelentette, hogy a 200 ezer önként jelentkezőből kiválasztotta azt az 1058 embert, akik alkalmasak lehetnek a Mars kolonizálására.


Úton a GAIA

Az Európai Űrügynökség (ESA) december 19-én egy Szojuz rakétával sikeresen útnak indította a GAIA nevű új űrteleszkópot, amely a Tejútrendszer csillagait fogja tanulmányozni legalább 5 éven keresztül.


350 méteren a Grasshopper

350 méter magasra emelkedett, majd sikeresen landolt a SpaceX cég által fejlesztett Grasshopper (Szöcske) nevű, függőleges helyzetben fel- és leszállni is képes rakéta, amelyet demonstrációs és tesztelési célra építettek.

Az első robotos küldetés

A Mars One december 10-én, kedden nyilvános sajtókonferenciát tart az első magánfinanszírozású robotos Mars-küldetés részleteiről, két másik cég részvételével.

Több mint 165 ezer potenciális telepes

Már csak augusztus végéig lehet jelentkezni Mars-telepesnek az online felületen. Eddig több mint 165 ezren jelentkeztek az egyirányú útra, nyilatkozta Bas Lansdorp, a Mars One nevű holland nonprofit szervezet társalapítója.

Úton a MAVEN

A november 18-án sikeresen útnak indított MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution) Mars-szonda rendben halad a vörös bolygó felé.

Váratlan kémiai reakciók

Egy új kutatás szerint bizonyos szerves molekulák sokkal nagyobb mennyiségben keletkezhetnek az űrben, extrém hideg körülmények között, mint az a korábbi becslések alapján várható volt.

DSI - bányászat az űrben

10 ezer regisztrált földközeli kisbolygó, tele értékes fémekkel, vízzel és más fontos anyaggal: a Deep Space Industries (DSI) mindezt elérhetővé kívánja tenni a 2020-as évekre.

Megpillantani egy fekete lyukat

Már 2022-ben megvalósulhat a csillagászok egyik nagy álma: megfigyelhetõvé válik egy fekete lyuk eseményhorizontjának közvetlen környezete az új EHT (Event Horizon Telescope) rádióteleszkóp-hálózattal.

Robert Zubrin a Mars One mellett

A Mars One október 10-én bejelentette, hogy Robert Zubrin - az emberes marsutazás egyik legnevesebb szakértője és támogatója - csatlakozott a tanácsadó testületéhez.

Baktériumok az űrben

A Nemzetközi Űrállomáson baktériumok szaporodását vizsgálták, és azt találták, hogy vastagabb filmet képeznek és más struktúrába rendeződtek, mint földi körülmények között.

Visszatértek az Űrállomásról

Christopher Cassidy, a NASA űrhajósa, Alexander Misurkin és Pavel Vinogradov, orosz űrhajósok szeptember 11-én visszatértek a Földre.

Új amerikai Mars-rover

A NASA bejelentette, hogy 2020-ban egy új Mars-rovert indít, amely az esetleges múltbéli élet nyomai után fog kutatni, és kõzetminták gyûjtésére is alkalmas lesz, amelyeket a későbbi küldetések során akár vissza is hozhatnak a Földre.

Folytatódhat a Skylon fejlesztése

Nagy-Britannia kormánya 60 millió Fonttal támogatja a Reaction Engines által fejlesztett SABRE új típusú hibrid rakétahajtómű befejezését, miután nagyteljesítményű hűtörendszerének tesztelése sikerrel zárult.