Látogatók

36847
Today18
Yesterday33
This_Week151
This_Month461
All_Days36847

A Mars One első küldetésének részletei

2013. december 10-én a Mars One a két kiválasztott céggel: a Lockheed Martin-al és az SSTL-el nyilvánosságra hozták a 2018-as küldetés részleteit.

 

Egy leszállóegységet és egy kommunikációs műholdat küldenek a Marsra illetve Mars körüli pályára a későbbi emberes küldetéseken használni kívánt technológiák tesztelésére. A két egység valószínüleg együtt fog utazni, ami költséghatékonyabb megoldás, és a vörös bolygó közelében válnak szét. Ez lesz az első magántőkéből finanszírozott és nemzetközi együttműködés keretében létrejövő bolygóközi küldetés. Mivel eredetileg 2016-ra tervezték, és csak két évvel később valósulhat meg, ezért az első telepesek 2023 helyett csak 2025-ben léphetnek a Marsra.

A Mars One által tervezett kolónia fantáziarazja. Forrás: Mars One

A leszálló egységet a majdnem az összes eddigi Marssal kapcsolatos NASA-projektben részt vett Lockheed Martin cég tervezi meg és gyártja le, a sikeres Phoenix leszállóegység tervei alapján. Ed Sedivy, a Lockheed Martin vezető mérnöke elmondta, hogy alapjaiban a Poenix-re fog hasonlítani. A leszállóhely még nincs kijelölve, de a meghatározásakor a talaj minél magasabb víztartalma és a napsugárzás beesési szögének maximalizálása lesz a két legfontosabb szempont.

A Lockheed Martin cég víziója

Fedélzetén helyet kapnak a marskolónia szempontjából fontos technológiák tesztelésére szolgáló készülékek: egy szőnyegszerűen kitekerhető napelemfólia, valamint a marsi talajból vizet kivonni képes készülékek. Bas Lansdorp, a Mars One egyik alapító tagja elmondta, fontosnak tatja, hogy az egyetemek is részt vehessenek a projektben, ezért egyetemi hallgatók számára versenyt hírdetnek. A győztesek kísérleti bezendezései is helyet kapnak a Mars One leszállóegységén. Sedivy szerint ha 2014-re elkészülnek a megvalósítással kapcsolatos tanulmányok, jó esély van rá, hogy 2018-ra elkészülnek.

A Mars One első leszállóegységének fantáziarajza. Felépítésében hasonlítani fog a Phoenix leszállóegységhez. Forrás: Mars One

Régóta foglalkozik kommunikációs műholdak fejlesztésével az SSTL (Surrey Satellite Technology Ltd), amely többek között az európai Galileo programban is biztosítja a műholdak navigációs rendszereit. A Mars One kommunikációs egysége valószínüleg a Galileo program rendszerei alapján készül majd.

Két finanszírozási forrás fogja biztosítani a tervek megvalósítását: a költségek legnagyobb részét nagy támogató partnerek adják, kisebb részét pedig a konferenciával csaknem egy időben indított Indiegogo kampány keretében gyűjtik össze - mintegy 400 000 dollárt - a rajongói közösséget is bevonva a programba. Bas Lansdorp jelentős támogatásra számít az olyan nagy cégektől, amelyek a hallgatók számára meghírdetett versenynek köszönhetően különlegesen tehetséges - és ezért számukra nagyon értékes - mérnöknövendékeket találhatnak.

A legújabb Mars One kampányfilm

 

Kapcsolódó cikkek: